Menestyvä tiimi - täyttääkö tiimisi nämä 8 kriteeriä?

image description

Me Seikkailulla saamme kunnian tavata lukuisia tiimejä eri aloilta ja luotsata heitä menestykseen elämyksellisillä tiimiaktiviteeteilla, työpajoilla ja valmennuksilla. Siksi näemme myös konkreettisesti, mikä tekee tiimistä aidosti menestyvän.

Testaa, mitkä näistä kahdeksasta menestyksen kriteeristä sinun tiimisi täyttää: 

1. Luottamus. Tiimin jäsenet kokevat, että jos itseltä pallo putoaa, toinen on ottamassa siitä kopin. Heillä on myös vahva kokemus psykologisesta turvallisuudesta; jokaiselle annetaan mahdollisuus olla paras versio omasta itsestään ja kukin saa kertoa mielipiteensä rakentavasti ilman, että se heti tyrmätään tai sitä vähätellään. Luottamus luo työhyvinvointia, aiheesta lisää Seikkailun toimitusjohtajan puheenvuorossa Kongressimessuilla 2023

Lujita luottamusta rakennustehtäviin kuuluvilla Täyttä vauhtia -sarjan aktiviteeteilla, jotka havainnollistavat loistavasti vastuunoton ja luottamuksen tärkeyttä tehokkaassa tiimityössä. 

Katso yllä olevasta videosta esimerkkejä Catalyst-elämyksistä, joilla vahvistat tiimien välistä yhteistyötä ja koko yrityksesi kilpailukykyä ikimuistoisilla tiimiaktiviteeteilla.

2. Yhdessä tekeminen (ei kilpaileminen). Menestynyt tiimi tekee yhteistyötä organisaation muiden tiimien kanssa. Siilo merkitsee ainoastaan selkeitä rooleja, huippuluokan erikoisosaamista ja rauhallista keskittymisen tilaa, ei yhteistyön ja tiedon yhdistelemisen esteenä olevia muureja. Lisää kilpailuhenkisyyden hyödyntämisestä aiemmassa blogikirjoituksessa

Vahvista yhdessä tekemistä kilpailun sijaan KoodinMurtajilla, joka on yksi suosituimmista tiimiaktiviteeteistamme ja saatavilla myös huikeana jouluversiona

3. Selkeä, avoin ja vaikuttava kommunikointi, myös erimielisyyksistä. Menestyvissä tiimeissä riskienhallinta on kunnossa. Tätä ei saavuteta yleisellä yksimielisyydellä, vaan sillä, että jokainen tuo oman näkökulmansa esiin keskustelussa, ei vastustamalla, vaan lisäämällä tietoa yhteisen keskustelun ”pottiin”. Tästä potista johdetaan paras lopputulos, joka yhdistää kaikkien näkemyksien parhaat puolet. Näin säilyy myös tietoisuus toimintaympäristön muista mahdollisista riskeistä. Tällöin varmistetaan myös tarpeellinen varautuminen ja ennakoiminen, mitkä ovat alati muuttuvassa toimintaympäristössä erittäin tärkeitä ominaisuuksia.  

Kannusta kommunikoimaan ibuildin hybridiversiolla

4. Kehittävä palaute. Hyvä palaute merkkaa asian, jota palaute koskee ja antaa myös kehitysidean. Palautetta ei siis anneta vain purkamisen vuoksi, vaan sen tarkoitus on tukea. Psykologiseen turvallisuuteen ja luottamukseen nojaavassa organisaatiokulttuurissa kehittävä palaute otetaan vastaan kiitollisuudella. Sen sijaan kilpailuhenkisessä, vähättelevässä tai epäluottamuksen kulttuurissa on iso riski, että kehittävä palaute otetaan negatiivisena kritiikkinä. 

Vahvista palautteen antamisen taitoja uudessa Atmosphere-aktiviteetissa, jossa tiimit luovat täydellisen ilmapiirin menestykselleen! 

5. Yhteinen arvopohja. Menestyneessä tiimissä jokainen on sisäistänyt organisaation arvot omalla tavallaan ja tietää, miten ne näkyvät itselle ja muille sidosryhmille. 

Vahvista yrityksesi arvoja ja muita ydinviestejä Isommassa Kuvassa -elämyksellä, johon voidaan myös yhdistää fasilitoitu arvoworkshop. 

6. Yksilöllinen ymmärrys yhteisestä tavoitteesta. Arvojen lisäksi jokainen tiimin jäsen on sitoutunut yhteiseen tavoitteeseen. Yksilöt ovat löytäneet yrityksen ja tiimin tavoitteesta ne elementit, jotka puhuttelevat ja jotka motivoivat häntä kantamaan kortensa kekoon tavoitteen puolesta. 

Yksi yhteinen tavoite näkyy, tuntuu ja kuuluu Ketjureaktiossa, jossa osallistujat luovat huikean näytöksen yhteen kuuluvilla elementeillä. 

7. Erilaisuuden ja monipuolisuuden hyödyntäminen. Organisaation diversiteetti ja monimuotoisuus ovat sen voimavaroja. Yksi on nopea toimimaan, toinen perinpohjainen analyytikko. Yksi haluaa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, toinen nauttii omasta tilasta, jossa saa syventyä yksityiskohtiin. Nämä ja muut erilaisuudet yhdistämällä katetaan kaikki osaamisalueet. Kaikki kyvyt saadaan käyttöön ja se johtaa nopeasti kestävään menestykseen. 

Tutki eri toimintamalleja ja niiden yhdistämisen hyötyjä interaktiivisessa GoTeam-suunnistuskisassa. 

8. Jatkuva oppiminen. Tiimin avoimuus ja uteliaisuus uusille ilmiöille, trendeille ja hiljaisille signaaleille pitävät osaamisen ja kyvyt ajankohtaisina. Menestyvällä tiimillä on myönteinen nöyryys sille, että aina on uutta upeaa tietoa, jota voi hyödyntää. 

Innovoi ja anna voimaa tiimin kekseliäisyydelle InnoVoimaa-business-simulaatiossa! 

Oli tiimisi kehitysalue mikä tahansa, me autamme laajalla aktiviteettivalikoimallamme ja pitkällä kokemuksellamme tiimeistä ja tilanteista. Ota yhteyttä

Blogin on kirjoittanut Seikkailun Lead Facilitator ja valmentaja Anne Liljestrand